Börzsöny; Naszály, Gyadai-tanösvény

 Könnyű kirándulás, néhány kaptatóval; kisgyermekekkel is végigjárható (5 km)


Minden természetszerető kirándulónak, de elsősorban családoknak, kisgyermekekkel kirándulóknak ajánlom a Gyadai- tanösvény bejárását; viszonylag könnyű útvonal, sokféle látnivalóval és érdekességgel, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az M2-es főútról Katalinpusztánál térjünk le a hegy irányában, és hagyjuk az autót az úttól néhány száz méterre lévő Katalinpusztai Kirándulóközpont előtt, ahol kiépített parkoló és pihenőhely várja az érkezőket. A tanösvény kezdetén elhelyezett tájékoztató táblát figyelmesen olvassuk el, akasszuk nyakunkba a távcsövet, fényképezőgépet, és vágjunk neki!

A tanösvény kb. 5 kilométeren keresztül bemutatja a Naszály hegy növény – és állatvilágát, a területen folyó erdő- és vadgazdálkodást, a főbb természetvédelmi értékeket. A kezdetben erdőben, majd a Gyadai- réten vezető, könnyen követhető útvonal a természet látnivalóin kívül tartogat néhány meglepetést is. A mesebeli házikóra emlékeztető vadászház mellett az ösvény a Lósi-patakot övező nedves – mocsaras ligeterdőbe kanyarodik. A fából ácsolt pallósornak köszönhetően, száraz lábbal járhatjuk végig ezt az izgalmas szakaszt.

A tanösvény felénél hosszabb időre is letáborozhatunk; az Óriások- pihenője kényelmes padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel várja a kirándulókat. Innen az erdészeti úton is visszamehetünk a parkolóhoz, de a tanösvény a hegy felé kanyarodik. Ezen továbbhaladva, újabb izgalmakra számíthatnak a kisebbek: átkelés a Hinta- hídon, majd egyensúlyozás a keskeny pallókon. A patakot elhagyva, az út hamarosan visszavezet az erdőbe, ahol rövid gyaloglás után a tanösvény legnagyobb látványosságához, a Függőhídhoz érkezünk.

A mély szurdokvölgy fölött átívelő, kb. 30 m hosszú hidat 2008 szeptemberében adták át a természetjáróknak. A teljesen biztonságos, ugyanakkor kissé félelmetes függőhíd igazi csemege a kalandra és izgalmakra éhes, fáradhatatlan gyermekek számára.

A híd előtt és után meg kell ugyan másznunk néhány kaptatót, de ezután kényelmes ösvényen ereszkedhetünk le a tanösvény kezdőpontjához.

Kisiskolás természetjáróknak feltétlenül ajánlom a tanösvény bejáratánál elhelyezett, ill. az Ipoly Erdő Zrt. honlapjáról letölthető, néhány oldalas munkafüzetet: ennek segítségével nyitott szemmel, a látottakat rögzítve, és közben sokat tanulva járhatják végig a tanösvényt, így észrevétlenül válnak kis kirándulókból amatőr természetbúvárokká.
Gyadai-rét

A Gyadai-rét


Óriások pihenője

Óriások pihenője


Hintahíd 01

Hinta-híd


Függőhíd 01

Függőhíd